OTO EKSPERTİZ NEDİR?

OTO EKSPERTİZ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Araç alımlarında araçların temiz olması alıcı için önemlidir. Fakat bu durum her zaman alıcı tarafından doğru bir şekilde tespit edilememektedir. Satıcı araçtaki herhangi bir kusuru gizleyebilir ya da alıcı tarafına kusurun olmadığını söyleyebilir. Bu durumlar araç değerini de yükseltecektir. Aracın temizliğinden emin olmak için oto ekspertiz işlemi yapılması gerekmektedir. Alıcı tarafından araç ve satıcı güvenini kazanmak ve aracın gerçek değerini tespit edebilmek için bu işlem yapılmalıdır
.

OTO EKSPERTİZ NEDİR?

Yeni araç alacak kişiler, alacağı araçları bir uzmana göstererek, herhangi bir sorunu var mı bunu öğrenmek istemektedir. Aracın geçmişte olan bir kazası, değişen parçası ya da mekanik aksamında herhangi bir bozulma var mı diye bir uzman tarafından bakılır. Bu işleme oto ekspertiz işlemi denilmektedir.   Bu işlem sonucunda araç için bir rapor hazırlanır. Rapora göre kişi aracın tüm detaylarını görebilmektedir. Bu noktada belirli firmalardan ve bu hizmeti sunan kişilerden oto ekspertiz hizmeti alabilirsiniz. 
 

İKİNCİ EL ARAÇLAR İÇİN Mİ YAPILIR?

Oto ekspertiz nedir denildiğinde, araçlar için uygulanan profesyonel anlamda bir test işlemi olduğunu belirtmiştik. Bu işlem her araç için uygulanmaz. Genel olarak araç ekspertiz işlemi ikinci el araçlar için uygulanmaktadır. Satıcı aracını satmak istediği sırada, araç hakkında detaylı bir bilgi vermemiş ya da araçta olan darbe, değişim gibi işlemleri gizlemiş olabilir. Aynı zamanda araçta satıcısı tarafından bilinmeyen başka kusurlar da bulunabilir. Bu nedenle aracın temiz olduğundan emin olmak için bir oto ekspertiz uzmanına göstermeniz gerekmektedir. Bu sayede araç içerisinde ve dışarısında hangi durumların var olduğu, temiz olup olmadığı gibi tüm detaylara ulaşabilirsiniz. 

Ekspertiz işlemi genel olarak oto alım-satım işlemi sırasında yapılmaktadır. Alıcı ile satıcı arasında bu işlem sayesinde bir güven oluşmaktadır. Aynı zamanda yapılan araç ekspertiz işlemi satıcının ve aracın haklarını koruduğu gibi alıcının da haklarını korumaktadır. Tüm işlemler için gerekli cihazlar kullanılmakta ve dijital olarak işlem yapılmaktadır. Oto ekspertiz işlemi yapılmadan alınan araçlar için satıcı herhangi bir mesuliyet kabul etmemekte özgürdür. 

 

OTO EKSPERTİZ NASIL YAPILIR?

Oto ekspertiz nedir denildiğinde sizler için genel bir tanım yaptık. Ancak oto ekspertiz için genel bir tanım her zaman doğru bir işlem değildir. Bu nedenle oto ekspertiz nasıl yapılır sorusuna da değinmek ve detaylı bir şekilde açıklamak gerekmektedir. Bu işlemin alıcı ve satıcı tarafında önemi oldukça büyüktür. Eksper tarafından yapılacak olan işlemden önce aracın temiz bir şekilde servise gelmiş olması gerekmektedir. Kirli bir araç üzerinde boya kontrolü doğru bir sonuç vermeyecektir. Servise gelen araçlar için yapılan işlemler;

Temiz bir şekilde ekspertiz için ilk olarak süspansiyon testine alınır. Süspansiyon testi içerisinde 4 tekerin süspansiyonları, bilgisayarlı makine ile kontrol edilir. Test işlemi sırasında direnç kaybı bulunuyor mu, patlak herhangi bir bölge var mı, görevini tam olarak yerine getiriyor mu diye bakılır.

Süspansiyon kontrolü sonrasında fren test cihazı ile aracın frenlerinin kontrolleri yapılır. Fren sıkma değeri bir makine tarafından test edilir. Sıkma değerine örnek vermek gerekirse, 130 km hızla giden bir aracın frenleme yapması halinde dengesiz frenlenen bir araç sağa ya da sola doğru çeker. Denge 4 teker üzerinde eşit olmalıdır. Bir tekerin diğerinden daha az frenlemesi aracın savrulmasına neden olur. 

Fren testinden sonra araç ekspertiz işleminde dynometre yani motor kondisyon testi yapılır. Dyno testi için aracın lift üzerine kaldırılması gerekmektedir. Lift ile kaldırılan aracın dynometre testinden önce şanzıman kısmında, motor bölgesinde ya da aktarma organları üzerinde herhangi bir darbe ya da kırıklık gibi işlemler olup olmadığı kontrol edilir. Bu alanda yağ kaçağı gibi sorunlar var ise bu rapor edilir. Dynometre işlemi aracın motorunun üretebileceği son sınırları da zorlayacaktır. Bu zorlama işlemi eğer bir deformasyon var ise tehlike oluşturabilmektedir. Kontroller yapıldıktan sonra Dyno testi yapılır. 

Dyno işlemi sonrasında araç lift üzerine tekrar alınır ve diagnostic test işlemine bağlanır. Bu test içerisinde araç beyni kontrol edilir. Araç beyninde bir arıza söz konusu ise bu kod ile ortaya çıkar ve koda göre rapor tutulur. Bu test içerisinde sürücüye sunulmayan arıza kodlarının bilgileri alınır. 

Tüm testlere ek olarak el freni testi işlemi de gerçekleştirilir. Bu test sayesinde tüm araç ekspertiz işlemi güvenli bir şekilde ilerlemektedir. Maksimum sol ve sağ frenlerinin kuvvetleri ölçümü yapılır. Ardından frenleme şiddetine göre tekerleklerin katkı payı ölçümü, sağ ve sol tekerlek farkı yüzde hesaplama işlemi, fren şiddetine göre frenlerin yüzdelerinin hesaplanması, isteğe bağlı bir şekilde gerçekleştirilen kol kuvveti ölçümü ve araç ağırlığına göre fren sistemi yeterliliğinin kontrolü yapılır. Bu işlemler sonrasında aracın tüm güvenliği gerekli şekilde sağlanacaktır. 

Son olarak yapılan tüm işlemler bilgisayara aktarılır ve raporlanarak kullanıcıya sunulur.

Ekspertiz işlemi oldukça dikkat ve ince detaylara önem verilmesini gerektirir. Hem oto ekspertiz işlemi sırasında hem de alan kişi tarafından kullanım sırasında gözden kaçan bir işlem daha büyük tehlikelere neden olabilir. Tüm testler ayrı ayrı ustalar tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle testler sırasında herhangi bir hata oluşumu söz konusu olmayacaktır. 

 

Kurumsal Oto Ekspertiz 360 ‘ın diğer bayilerini Bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.